ASK 23B

 

ASK 23B er Viborg Svæveflyveklubs ensædede skolefly. Det blev hentet som helt nyt ved producenten Alexander Schleicher i Tyskland i 1991. Meningerne i klubben var dengang meget delte, idet nogle mente, at det var et dyrt fly, som ”kun” kunne bruges til uddannelsesformål. Flyet var nemlig lige så dyrt som de hotte konkurrencefly, som var mere spændende for S-piloter.

Det hele endte dog med, at flyet blev købt, og det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning. Udbuddet af ensædede skolingsfly var (og er) ret begrænset, og der var i instruktørgruppen ingen tvivl om, at ASK 23 var det bedste på markedet. Siden har flyet også vist sin duelighed. Det bruges på et tidspunkt i svæveflyvepilotens karriere, hvor erfaringen endnu ikke er så stor, og ASK 23 er et fly, som alle føler sig trygge i. I klubben bruger vi det til den ensædede skoling, dvs. til den flyvning, hvor eleven er alene af sted, og hvor instruktøren står på jorden.

Flyet er robust bygget og yderst godmodigt. Eleverne føler sig med det samme hjemme i den og siger, at den er let at flyve. Derfor passer det perfekt til målgruppen og formålet. Det forhindrer dog ikke, at også S-piloter ofte vælger flyet, fordi man sidder godt, og hvis man foretrækker lidt lokal hyggeflyvning omkring Viborg. Til konkurrenceformål, hvor der flyves stærkt, egner ASK 23 sig derimod ikke. Der kan den ikke følge med de mere toptunede konkurrencefly.

Nogle vil måske tænke, at 20 år er et gammelt fly. Men fly forældes ikke som biler. Det viser sig også ved, at svævefly stort set holder deres priser, hvis man ellers vedligeholder dem rigtigt. Derfor er en ASK 23 stadig et meget eftertragtet fly i svæveflyveklubberne.

Data om ASK 23B

 

Vingespænd

15 meter

Kropslængde

7,05 meter

Højde ((ved haleplan)

1,40 meter

Vægt (tom)

240 kg

Vægt (max)

360 kg

Max. pilotvægt incl faldskærm

110 kg

Max. hastighed

215 km/t

Stall hastighed

62 km/t

Mindste synk hastighed

74 km/t

Bedste glidetal

34,0 meter ved 90 km/t

Landingshastighed (ved 0 vind)

90 km/t

 

Video om svæveflyvning

Video om svæveflyvningHar du en drøm om at blive pilot. Som svæveflyver kan du få denne drøm opfyldt. Dyrk svæveflyvnin...

En typisk flyvedag

Typisk flyvedag

Som gæst i Viborg svæveflyveklub, kan du opleve hvordan en flyvedag typisk forløber.

Den indeho...

Morgentur i Svævefly

morgentur

Viborg flyveplads er en af landets smukkest beliggende pladser.

Tag med i svæveflyet til en tidl...