Scheibe SF25C Falke

 Inden for svævefly opererer man med 3 kategorier. Der er det rene svævefly uden nogen form for motor (dem har klubben 3 af). Gruppe nr. 2 er udstyret med en motor, der indfældet i bagkroppen (dem har klubben 1 af). I denne gruppe kan der være tale om turbomotor (hjemhentningsmotor) eller selvstarter (svæveflyet kan starte selv fra jorden uden spil eller flyslæb).

 Den 3. type kaldes TMG (touring motorglider). Den type er Viborg Svæveflyveklubs motorfalke. Der er her tale om (lidt populært sagt) en blanding mellem et motorfly og et svævefly. Motorfly, fordi den har en fast propel i næsen og derfor kan starte selv. Svævefly, fordi den har svæveflyets lange vinger og derfor bedre glidetal end motorfly. I princippet kan en TMG flyve med slukket motor, men i realiteten bruges den som et lille motorfly til rejseflyvning.

 Viborg Svæveflyveklub anskaffede ZG tilbage i 1995. Den var dengang 4 år gammel. Grundlæggende kan man sige, at flyet dækker et behov for hyggeflyvning, hvor man kan flyve lidt sightseeing alene eller sammen med familie og venner. Man er uafhængig af termikken, og man kan komme i luften uden hjælp. På den måde er ZG et populært fly i klubben.

 Selv om ZG er udstyret med motor, kan den flyves på et S-certifikat, så man skal ikke gennem en dyr uddannelse for at kunne få del i motorflyvningens glæder. De senere år har klubben desuden benyttet ZG i den grundlæggende uddannelse af S-piloter. Den helt grundlæggende flyvning indlæres på ZG, hvorefter man fortsætter resten af uddannelsen på det tosædede svævefly NZ. Man kan dog også vælge at gennemføre hele sin uddannelse på ZG og så efterfølgende lade sig omskole til svævefly.

 Flyet er bygget i rør/lærred for kroppens vedkommende og i træ/lærred for vingernes vedkommende.

Data om Scheibe SF25C

Vingespænd

17 meter

Kropslængde

7,60 meter

Højde ((ved haleplan)

1,68 meter

Vægt (tom)

443 kg

Vægt (max)

650 kg

Max. pilotvægt incl faldskærm

180 kg

Max. hastighed

190 km/t

Rejsehastighed

130 km/t

Stall hastighed

65/70 km/t

Bedste glidetal

22,0 meter ved 90 km/t

Mindste synk hastighed 1,18m

80 km/t

Landingshastighed

90 km/t

Motor 2000 ccm 4cyl boxer

80 hk

Tankvolumen55 liter

(ca. 5 timers flyvning)

Introduktion til svæveflyvning

JuliaHar du en drøm om at blive pilot. Som svæveflyver kan du få denne drøm opfyldt. Dyrk svæveflyvnin...

En typisk flyvedag

Typisk flyvedag

Som gæst i Viborg svæveflyveklub, kan du opleve hvordan en flyvedag typisk forløber.

Den indeho...

Morgentur i Svævefly

morgentur

Viborg flyveplads er en af landets smukkest beliggende pladser.

Tag med i svæveflyet til en tidl...