Svæveflyvning er også konkurrence Man kan dyrke svæveflyvning som en hobby. Flyveoplevelsen, naturen og udsigten er værdier i sig selv for en svæveflyver. Alle har brug for at komme væk fra hverdagen engang imellem og bare lade sig fylde med nye indtryk. Efter en flyvetur kan man vende tilbage til hverdagen med nye kræfter.

Men svæveflyvning er en sport på linie med andre sportsgrene, hvor man konkurrerer mod andre og forsøger at forbedre sine egne præstationer hele tiden. Konkurrencen foregår på klubplan, mellem klubberne og ved nationale og internationale konkurrencer. Således afvikles der hvert år DM i svæveflyvning, mens der hvert andet år er enten VM eller EM.

Danske mesterskaber afholdes på Dansk Svæveflyver Unions center ved Arnborg syd for Herning. På billedet kan du se, hvordan der ser ud, inden starten på en dagsopgave. En dagsopgave er en strækflyvning på flere hundrede kilometer, alt efter vejrforholdene. Den der flyver opgaven hurtigst er dagsvinder. Til dokumentation medfører flyene en GPS, der logger hele flyvningen. GPS'en bruges også af piloten til navigation under opgaven. Når flyvningen er overstået, henter man en logfil over på en computer, og så kan man studere flyvningen til de mindste detaljer.

Danske svæveflyveklubber konkurrerer mod hindanden i Termikligaen. Ved hjælp af de ovennævnte logfiler kan man hurtigt opdatere klubbernes placering på en hjemmeside, der hedder termikligaen.dk. På den måde kan enhver svæveflyver sammenligne sit niveau med andre piloter og opnå en seeding i forskellige klasser. Det inspirerer den enkelte pilot til hele tiden at forbedre sig.

Introduktion til svæveflyvning

JuliaHar du en drøm om at blive pilot. Som svæveflyver kan du få denne drøm opfyldt. Dyrk svæveflyvnin...

En typisk flyvedag

Typisk flyvedag

Som gæst i Viborg svæveflyveklub, kan du opleve hvordan en flyvedag typisk forløber.

Den indeho...

Morgentur i Svævefly

morgentur

Viborg flyveplads er en af landets smukkest beliggende pladser.

Tag med i svæveflyet til en tidl...